Litt historie om sjakk og nymotens teknologi!

Den varige populariteten til sjakk er markert med det faktum at det har vært i forkant av f.eks dataspill siden 1970 tallet. Sjakk er et fundamentalt kampspill med tanke på å demonstrere folks evne til å tenke strategisk. Utviklingen av en datamaskin som kunne utspille en Grand Master ble sett på som et vendepunkt i historien om databehandling – og historien om sjakk.

KASPAROV

I disse dager kan hvem som helst med en internett tilkobling få tilgang til høykvalitets digitale spill tjuefire timer i døgnet, fra sjakk på Facebook til nettspill og poker på sider som Jackpotcitycasino.com/norge. Men sjakk har vært en viktig driver i teknologien bak spilling. Det er lett å glemme virkningen IBMs Deep Blue maskinen hadde så sent som i 1996. Det ble vendepunktet der nymotens teknologi utfordret sjakken og andre brettspill. Deep Blue vant matchen mot Garry Kasparov og det var første gang en datamaskin hadde slått en verdensmester.

Det ble sagt at Kasparov ikke spilte på sin vanlige høy standard, men det var likevel en fantastisk prestasjon, og selvfølgelig, siden da har teknologien bare blitt bedre.

Opprinnelsen

De nøyaktige opprinnelsen til sjakk er vanskelig å fastslå, men enkelte bevis tyder på at spillet fødested stammer fra  India og Persia. (Iran) Enkelte mener faktisk også at sjakk stammer fra Kina. Det vi vet er at den Indiske forløperen til sjakk ble kalt Chatarung og ble spilt rundt 1400 år siden. I Kina, er et spill kjent av det moderne kinesiske uttrykket for “sjakk”, Hsiang Ch’i, sagt å ha blitt oppfunnet av keiser Wu Ti på rundt samme tid. Det var basert på astrologi, med de ulike delene representerer stjerner og planeter.

KnightsTemplarPlayingChess1283

Europa ble kjent med sjakk

Persiske handelsmenn introduserte spillet til Europa rundt tusen år siden. Det var et annet spill på noen måter, dronningen var svak og spillet hadde derfor en tendens til å bli lenger som resultat. Sjakk ble et fokus for gambling, og folk var tidvis drept under spill. I Frankrike ble det å gamble på sjakk gjort ulovlig i 1254, men loven ble stort sett ignorert.

Rundt 1500 tallet ble spillet mer eller mindre det samme spillet vi kjenner i dag, med nye regler som tillot mer frihet for dronningen.

Verdensmester for fremtiden

carlsen09

I dag er FIDE World Chess Championship (Verdensmester) den høyeste tittelen man kan vinne i dette globale spillet.

Det nåværende innehaveren er Norge Magnus Carlsen, 23 år, fra den sørlige byen Tønsberg. Carlsen ble stormester da han var 13 år gammel, og beseiret Viswanathan Anand i Chennai, India 2013 for å ta tittelen. Den unge geniet har blitt beskrevet av stormester og sjakkforfatter Jon Speelman som et “monster”!

Det er ingen tvil om at Carlsen er fremtiden i sjakk.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Freya